Dezvoltare personala

Oare, chiar răspundem la întrebările care ne sunt adresate ?

Este un truism faptul că pentru a obține răspunsuri de la noi înșine sau de la alte persoane trebuie să adresăm întrebări. Unele întrebări sunt spontane, în timp ce altele sunt rezultatul unui îndelungat și rafinat proces de gândire. Indiferent de durata și de profunzimea analizei la care supunem întrebările înainte de a le exprima, acestea au ca rezultat un răspuns.

NB ! Tăcerea și gesturile sunt și ele răspunsuri !

Însă, există un tertip pe care nu-l desconspir, ci vi-l revelez printr-o întrebare: v-ați gândit vreodată, care este întrebarea reală la care răspundeți ?

Vă dau un exemplu pentru a fi mai clar. Conform Forbes Magazine, Martin E. Tash este un antreprenor de succes, care oferă consultanță antreprenorilor aspiranți. Întrebat de aceștia din urmă daca este bine să înceapă ei înșiși o afacere, Martin Tash le răspunde tot printr-o întrebare: ”Vrei să faci un milion de dolari?”. În mod evident, toată lumea răspunde cu ”da”. Martin Tash susține că oamenii răspund, de fapt, la o altă întrebare decât cea pe care au auzit-o. Prin ”da” oamenii afirmă ”da, mi-ar plăcea să am un milion de dolari, o casă la ocean și toate lucrurile de genul”. Ei nu vor neapărat să câștige, să facă acești bani.”

Acum, gândiți-vă la voi înșivă și la răspunsurile pe care le oferiți. Analizați în ce măsură răspunsurile voastre se adresează întrebărilor primite, respectiv, propriilor întrebări?

După ce ați făcut acest lucru, amintiți-vă de câte ori ați dat celorlalți informații suplimentare despre dumneavoastră prin faptul că ați răspuns la propria întrebare și nu la cea primită ?

În mod evident, acest comportament își are sursa în felul în care percepem și interpretăm informațiile. Un răspuns și mai exact ne este dat de Daniel Kahneman, psihologul care a propus conceptul ”inteligență emoțională”. Urmăriți videoclipul care vă va clarifica unele dintre nelămuriri:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s