Dezvoltare personala

Cum arată prietenia … literalmente ?

friendship-64vSă începem cu un exercițiu de imaginație: 1. Gândiți-vă la toți prietenii voștri, 2. Adunați-i (mental) pe toți în același loc, 3. Da, acest lucru este dificil, dar străduiți-vă să-l realizați, 4. Vizualizați fiecare detaliu al imaginii create, 5. Adresați-vă și răspundeți la întrebări de tipul: Cum sunt așezați prietenii voștrii (ca formă; eg. cerc, bisericuțe) ? Care dintre prieteni stau umăr la umăr cu voi? Care dintre prieteni sunt mai îndepărtați? Ce fac: râd, discută, se încruntă, dansează etc. ?

Exercițiul propus este un pretext pentru a vă analiza relațiile de prietenie. Puteți fi cât de creativi vreți, scopul este să reflectați asupra felului în care gândiți despre relațiile de prietenie.

Am început să mă gândesc la felul în care ne reprezentăm relațiile de prietenie în urma unei discuții cu doi prieteni. Deși inițial totul a pornit ca o joacă, ulterior am început să discutăm mai serios despre felul în care fiecare dintre noi înțelege prietenia și, mai ales, criteriile care te califică pentru titlul ”cel mai bun prieten”. În urma reflecției asupra discuției am observat mai multe aspecte.

În primul rând, am constatat că prietenii mei aveau o ierarhie pe sexe a prietenilor. Adică, aveau ierarhii cu locurile 1,2,3 …n, pentru prietene, respectiv, prieteni. Mie, în schimb, mi-era dificil să fac o ierarhie. Ideea pe care o argumentam era aceea că există, mai degrabă, prieteni cu care discuti lucruri diferite și ai activități diferite, ceea ce nu înseamnă că unii sunt mai importanți decât ceilalți.

(* într-un final, forțată fiind, am făcut o ierarhie care le-a cam încrețit frunțile celor doi prieteni ai mei 🙂 )

În al doilea rând, (cum era de așteptat, de altfel) aveam criterii diferite pe baza cărora judecam cât de bun ne este un prieten/ o prietenă. Printre criterii erau: frecvența întlânirilor, tipul de discuții și al situațiilor/ experiențelor pe care ți le facilitează, măsura în care te acceptă așa cum ești vs. te critică/ judecă. Deși niciunul dintre noi nu am făcut referire la asta, era implicit faptul că ne suntem dragi unii altora.

(*se pare că lucrurile importante se subînțeleg, nu se explicitează)

Întreaga discuție m-a lăsat cu mai multe întrebări:

– nu mai este suficient să considerăm o persoană compatibilă cu noi și dragă nouă?

– este necesar să avem și o ierarhie a persoanelor compatibile și dragi?

– dacă da, la ce ne servește lucru acesta?

și mai ales

ce s-a ales de cercul prieteniei, în care suntem cu toții egali? a devenit un romb? un dreptunghi? o linie?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s