Dezvoltare personala

Despre obiceiuri, gandindu-ne la greseala

coffee laptop  „In vremuri noi, obiceiuri si mai noi” pare sa fie  gandul meu din ultima perioada. Si-atunci, ce  inceput de blog mai bun decat  un material despre greseala si ”a fi gresit” ?

  Mai jos am atasat link-ul catre un discurs al lui Kathryn Schulz, a carei ganduri te pun pe ganduri 🙂 De ce?

 In TedTalk-ul ei, Kathryn Schulz vorbeste la un moment dat despre faptul ca de mici invatam   o regula care ne urmareste cam toata viata si ne (de)formeaza ca perfectionisti. Regula spune ca pentru a avea succes (in cariera) trebuie sa fim ”corecti”: adica sa nu gresim in ceea ce facem/ spunem/ gandim. Exemplul pe care Kahtryn Schulz il da este cel al evaluarii elevilor, conform careia raspunsurile corecte la intrebari/ teste au drept consecinta note mari siiiiiii  (ce e mai rau) etichetarea elevului ca fiind inteligent, harnic. Problema acestui rationament este reversul situatiei descrise: raspunsurile gresite duc la note mici si la evaluarea elevului ca lenes, prost sau elev-problema.

Ca adulti, devenim constienti de aceasta regula atunci cand ne miram de unii dintre colegii care intrau in a doua categorie de mai sus, si care acum, la maturitate, se descurca grozav in afacerea sau job-ul lor. Mirarea aceea (cred eu) este de fapt consecinta faptului ca regula a fost infirmata. Daca ar fi s-o exprim in cuvinte ar suna astfel: ” Adica, se poate si altfel?”. Imediat dupa momentul de uimire apar indoielile legate de propriile decizii luate in cariera si alternative la toate aceste decizii.

 In tot acest context este foarte dificil sa nu te intrebi ” si-cum, ce?”.

Link: http://http://www.ted.com/talks/kathryn_schulz_on_being_wrong.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s